Laboratorijska vjezba br. 8 – ODREĐIVANJE REDA VELICINE MOLEKULE ULJA


Pribor: ulje, kada, kapaljka, pluto, linijar.

Izvodjenje mjerenja: Na povrsinu vode stavimo usitnjenu kredu, a onda kapnemo ulje. Kada se sloj prestane siriti izmjerimo precnik dobivenog sloja.

S = r2π

V = 1ml/20 kapi

d = V/S

Najprljavija vjezba koja se morala uraditi. Trebalo se biti malo pazljivije sa kapanjem ulja, ali mi i nismo bas najbolji bili sto se toga tice, pa ni rezultat nije bas korektan

Rezultat: d = 0,09 +- 0,018 cm

Relativna greska: ε = 20%

1 komentar

 1. Zdravo,
  Prije svega, izvinjavam se na pomalo neobicnom pristupu vasim komentarima…

  Zatim, posto sam siguran da ovo sto slijedi i vas interesuje, pozivam vas da pazljivo procitate nastavak.

  KO JE UBIO ISMETA

  Bosni se zasigurno spremaju novi ratni sukobi !

  To prolijevanje krvi, na Balkanu, izmedju muslimana i krscana, nam ponovo spremaju jevreji-sioniste.

  Novi rat, izmedju bosanskih muslimana i njihovih komsija trebao bi otpoceti, po sionistickoj strategiji, u isto vrijeme sa guranjem zapadnih zemalja u globalni rat sa Sudanom, Sirijom, …a posebno sa Iranom, gdje imaju namjeru, javna je tajna, upotrijebiti oruzije za masovno unistenje, – atomsku bombu !

  Propagandne i druge pripreme za te ratove su vec u poodmakloj fazi pa sa sigurnoscu mozemo reci da se uopste nije daleko od zestokih sukoba, kako na Bliskom Istoku tako i kod nas.

  Njima su globalni sukobi izmedju krscana i muslimana potrebni kako bi skrenuli paznju sa njihove totalne ekonomske i kulturoloske dominacije nad Zapadom, Kinom, Rusijom, Indijom…

  Radi se o internacionalnom komplotu po kojem bi oni, ratovima, trebali ocuvati svoje vladajuce pozicije ; u tom komplotu ucestvuju kako sionisti sa Zapada i sa Istoka, tako i oni prikriveni i mnogobrojni u nasim redovima, a koji se predstavljaju bosanci I muslimani.

  Kod nasih komsija je ista stvar : tamo mozemo vidjeti sionistu da nakrivi subaru, ili da, za dom spreman, mase sahovnicom.

  Zato, mi cemo danas prokomentarisati neke od najinteresantnijih dogadjaja sa terena, usko povezanih sa opisanim komplotom, kako bi i opravdali ovakvo vidjenje situacije i kako bi ponudili neka rijesenja.

  Tako cemo odgonetnuti zasto su sionisti organizovali ekonomsku krizu ; vidjecemo da su novi spektakularni atentati na zapadu itekako moguci ; upoznat cemo se jos jednom sa stvarnim identitetom globalnih terorista ; analiziracemo kako i zasto ‘’nasi’’ politicari i vjerski sluzbenici, u sluzbi jevrejskog racizma-sionizma, tolerisu proteroristicki wahabizam ; zatim, pozabavicemo se ‘’vrbovanjem’’ kriminalaca u ratne svrhe i inace sa situacijom u sarajevskom podzemlju. Tu cemo otkriti mnoge tajne, i dokazati, logikom, da Bajramovic Ismet Celo, notorni kriminalac koji je saradjivao sa vlastima, – kao uostalom vecina vodecih bosanskih kriminalaca -, uopste nije izvrsio samoubistvo vec da se radi o najobicnijoj likvidaciji.
  Podjimo redom…
  Nastavak texta pozete procitati na blogu
  http://kurbla.blogger.ba/

  Pozdrav,

Komentariši